Crònica de Quina Fauna sobre IV Congrés de Drets dels Animals

Escrito por Nuria Querol i Viñas.

Crònica del Programa de Ràdio Quina Fauna, el programa sobre el IV Congrés de Drets dels Animals del Ilustre Colegio de Abogados de Barcelona organitzat per la increïble La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) de l’ICAB.Els passats 3 i 4 d'abril vam poder assistir al IV Congrés pels Drets dels Animals de l'Il.lustre Col.legi d'Advocats de Barcelona. En l'entrevista que vam fer a la Carmen Valenzuela, Diputada Responsable de la Comissió pel Drets dels Animals del mateix Col.legi, ja vam avançar els temes que es tractarien i la voluntat del Congrés. 
En primer lloc, felicitar públicament al Col.legi d'Advocats i en especial a la Comissió per la seva feina i la seva lluita. Un acte organitzat i pensat des de l'amor pels animals i el desig del seu benestar i el que és més, des del convenciment dels seus drets. De fet, el nom de la trobada, "Nosaltres animals", ja ens indicava en tot moment la posició dels seus organitzadors. 
En destaquem l'alt nivell de les ponències i dels seus conferenciants. Gràcies a ells, els assistents vam poder saber la dificultat legal i argumental de la defensa dels drets dels animals. La Constitució Espanyola no entén els animals com a subjecte de dret, per tant, resulta després molt complicat crear un marc legal paral·lel a ella pel seu respecte i protecció.
Destaquem d'entre les intervencions (repeteixo, totes elles magnífiques) les del propi Degà del Col.legi el Sr. Oriol Rusca, qui recolza plenament la Comissió i els seus valors i qui animà a continuar en el camí de la lluita pels drets dels animals; la del professor i filòsof Antoni Defez, qui ens va presentar (des del seu punt de vista) un argumentari filosòfic que recolzés el dret dels animals; la presidenta de la Comissió, la Sra. Magda Oranich, qui ens destacava la importància de les lleis en la defensa dels animals i ens recordava que cada dia hi ha sentències de condemna en contra del maltracte, tot i que queda un llarg camí que recórrer. Altres intervencions importants van ser, en primer lloc, la de Núria Querol (Doctora, Criminòloga i Biòloga) que ens va parlar sobre la violència cap als animals i el que és més xocant però tristament quotidià, la violència cap a la dona i els animals domèstics. La Núria ens va presentar dades (que posaven els pèls de punta) en les que es relacionava els casos de maltractament de gènere amb els dels animals que vivien en aquella llar, i com moltes de les víctimes no volien abandonar el domicili per por a represàlies cap als seus animals, ja que en les llars d'assistència no hi poden portar els seus animals i es veuen obligades a deixar-les amb el seu agressor o a abandonar-les. També de les seves mans vam poder conèixer l'Associació de Polícies per a la Defensa Animal i iniciatives que s'estan fent a l'estranger per evitar els casos abans esmentats. 
La realitat del Codi Penal en quant a càstigs pels maltractadors d'animals, va ser el tema presentat per l'advocat i professor d'ESADE, Marc Garcia, qui ens explicava que, tot i la crueltat i el resultat de mort de l'acció, no es podia castigar a més de dos anys de presó al responsable i que tot i així aquesta pena es solia commutar en multa. 
L'última intervenció en la que vaig poder assistir (ja que havia de marxar, cosa que em va resultar casi impossible per lo interessant i important de la ponència) va ser la intervenció de la Sra Teresa Giménez-Candela advocada i profesora de Drert Romà de la UAB. La Sra Giménez-Candela ens va parlar de la importància del canvi que hi havia hagut a nivell Europeu a partir del moment en què en el Tractat de Lisboa s'havia establert que els animals ja no són coses, sinó éssers amb sensibilitat, "seres sintientes". És un primer canvi, ja que encara s'entén l'animal com a propietat però almenys assenta les bases per poder defensar el seu benestar. Gràcies a aquest primer canvi'han pogut tirar endavant legislacions com la que prohibeix experimentar amb animals amb productes cosmètics i que estableix una regulació pels animals de laboratori. 

250 persones vam assistir al congrés, vam tenir la sort de ser-hi i participar de la construcció d'un nou món per tots nosaltres, nosaltres animals. 
Gràcies de nou a tota l'organització, als ponents i als assistents, gràcies per no deixar de lluitar pel que creiem i pels que estimem i ens estimen.

1400820 303292139821491 274004221997103878 o

10001053 303292186488153 1921795086636845226 o
Hits: 1985

Escribir un comentario

Código de seguridad
Refescar