MANIFEST PELS ANIMALS- SCHNAUZI

Escrito por Dr Marc Bekoff, Dra Núria Querol.

cartel

Benvolguts/des, moltes gràcies per sortir al carrer en un dia tan important com avui. La meva petita aportació és un manifest que hem redactat el Dr. Marc Bekoff i jo mateixa, inspirant-nos en el seu llibre The Animal Manifesto, per donar suport a aquesta iniciativa històrica.

Les nostres relacions amb els animals no humans són complicades, frustrants, ambigües i paradoxals.

1) Tots els animals comparteixen la terra i hem de coexistir. Però existeix una tendència mundial, gairebé una obsessió humana, per traspassar els espais dels altres animals amb poca o cap consideració pel que estem fent a ells, amb als seus amics i les seves famílies. Els envaïm sense descans perquè nosaltres en som molts i perquè ens resulta molt fàcil abusar-ne.

2) Els animals pensen, senten, tenen i mereixen compassió. La nostra relació amb la naturalesa ha de ser de respecte, no d'ús. Tots els animals, incloent éssers humans, tenen dret a una vida de dignitat i respecte, sense intrusions forçoses. Hem d'acceptar tots els éssers tal cóm són i canviar el concepte del “què” són per al “qui” són.

3) Igual que a qualsevol manifest , fem  una crida amable envers l'acció que barreja fets amb valors. Hem d'augmentar la nostra consciència sobre la vida dels nostres companys animals i cal canviar el paradigma actual, en què les persones que treballen en nom dels animals i el medi ambient són vistos com "radicals" o "extremistes". Ningú ha de disculpar-se per assumir un compromís ni ha de ser ridiculitzat o avergonyir-se per sentir.  La lluita contra la violència amb els animals no és un hobby, ni un trauma causat pel Walt Disney (com diuen alguns) sinó una qüestió molt seriosa que té repercussions a nivells ètics, de seguretat ciutadana i de salut mental.

4) El nostre món no és compassiu amb els animals. Hem de deixar d'ignorar la seva mirada i obrir el nostre cor a les seves súpliques. És fàcil fer el que ens demanen -  deixar de causar-los dolor, patiment, soledat, tristesa, mort, fins i tot l'extinció. És una qüestió de prendre decisions diferents - sobre com duem a terme la recerca científica, sobre com ens entretenim, sobre el que comprem, el que mengem, el que vestim, cóm eduquem la nostra societat i cóm els protegim de la tortura perversa que pateixen tants Schnauzis cada dia.

5) Actuar amb compassió ajuda a tots els éssers i al  nostre món. Cada vegada més persones estan veritablement preocupades per la forma en què afectem la vida dels animals. Poc a poc el nostre món està començant a canviar: incloem els animals de companyia a les ordres d’allunyament per violència de gènere, els sheriffs  afirmen “Seguiré lluitant contra el maltractament als animals. El meu equip i jo arrestem a tothom qui sigui sospitós de maltractar un animal”, la GUB rep formació especialitzada en maltractament, experts en violència com els agents de la UNitat de Ciències del Comportament de l’F.B.I utilitzen el maltractament als animals per elaborar perfils criminals, es creen registres oficials d’acusats per maltractament animal (com el del comtat de Suffolk, a NY), s’utilitzen tècniques forenses per capturar maltractadors d’animals, habilitem espais als refugis de dones maltractades per salvar els seus animals i que no es trenqui el seu vincle...etc

Però encara no resulta suficient: aquest manifest és una crida per considerar els animals com a companys sensibles, éssers emocionals, i per reconèixer la crueltat que sovint defineix la nostra relació amb ells.

A diferència de la nostra petjada de CO2, la nostra petjada de  compassió l’hem de fer més gran. Si tractem de portar la nostra compassió innata a tot ésser amb qui ens trobem, sempre estarem progressant i ampliant la nostra empremta de la compassió. Som  optimistes i somiadors i creiem que si ens atrevim a reconsiderar les nostres accions, el futur pot ser molt millor per a tots els animals ...humans i no humans.

Moltes gràcies,

 

Dr. Marc Bekoff

Dra. Núria Querol i Viñas

 marc_nuria_manifest

Membres del Comité d'Honor de la Fundació Altarriba

 


recompensa_fondo