Per què ens ha de preocupar el maltractament als animals?

Escrito por TOT SANT CUGAT. Publicado en Violencia hacia animales-General.

nuria-querol-nou-271303
Núria Querol, doctora santcugatenca

Podríem resumir la resposta en tres arguments: ètica, salut mental i seguretat ciutadanaLes societats més avançades èticament són aquelles que tracten amb consideració i respecte als seus membres més vulnerables, d’entre els quals destaquen els animals no humans. 

A nivell jurídic convé recordar que es proscriu el maltractament i l'abandonament d'animals tant administrativament com penal. El Codi Penal regula el delicte de maltractament en l'article 337 i la falta de maltractament en l'article 632.2 CP. L’article 631. 2 CP regula la falta d’abandonament. A Catalunya, es regula mitjançant el Decret Legislatiu 2/2008, de 15 d'abril, pel qual s'aprova el text Refós de la Llei amb protecció dels animals. 

El maltractament als animals està vinculat a la violència familiar i a trastorns com el trastorn anti-social de personalitat o el trastorn dissocial. Diversos estudis tant a nivell internacional com amb una mostra de víctimes de violència de Sant Cugat desvelen que entre un 71 i un 90% de les dones maltractades expliquen maltractament també als seus animals de companyia per tal d’exercir xantatge emocional i poder, i com això és un punt clau en el seu patiment psicològic. Tant és així, que moltes no són capaces de deixar la llar si no tenen un lloc segur on anar amb l’animal. 

En un estudi molt conegut de l'FBI en una mostra d’assassins en sèrie i agressors sexuals, Ressler i els seus col·legues Burguess i Douglas van veure que un 46% d'ells havien torturat animals quan eren adolescents. Un altre estudi clàssic sobre criminalitat i crueltat envers els animals, va trobar que els interns condemnats per crims violents (agressors sexuals, homicides, assassins, pedòfils), presentaven major freqüència d'antecedents de maltractament als animals que no pas els convictes no violents. 

En el primer estudi realitzat a Catalunya sobre psicopatia i maltractament animal en població medico-forense (Cuquerella, Subirana, Querol i Ascione, 2003) vàrem observar que un 41% dels interns diagnosticats de psicopatia, havien maltractat animals quan eren nens, i que el major grau de crueltat correlacionava amb una major violència delictiva quan eren adults. Per aquests motius breument esmentats és essencial el treball en xarxa entre els diferents professionals susceptibles de detectar maltractament a persones i animals. Quan es maltracta als animals, les persones estan en perill… i quan es maltracta les persones, els animals estan en perill.

Segueix @nuriaq a twitter

Article Original al TOT SANT CUGAT
Hits: 2055

Escribir un comentario

Código de seguridad
Refescar